Vachtverzorging

De lange vacht van een Shih Tzu heeft veel vachtverzorging nodig. Borstel de vacht elke dag grondig uit om klitten te voorkomen.

Omdat de ogen een gevoelig punt zijn van de Shih Tzu, moet U ervoor zorgen dat de ogen goed schoon blijven.Schoonmaken met afgekookt water is voldoende.Om de haren uit de ogen te houden, is een elastiekje noodzakelijk.Of u laat kort knippen.

Maak ook regelmatig de gehoorgang schoon met een goede oorreiniger.

Begin met borstelen zodra u pup bij u is komen wonen.Neem het pupje op schoot,bv als hij slaapt, en borstel zachtjes met een babyborsteltje.Herhaal dit minimaal 2x per dag.Zorg dat het fijn is voor de pup.Borstel nooit als u gehaast bent.

Neem de tijd!

Als U niet te veel tijd wilt besteden aan de vachtverzorging, kunt u deze eens in de twee maanden bij een trimsalon kort laten knippen, daarmee bespaart U de hond en uzelf veel ellende. Dit wil niet zeggen dat je een shih Tzu na het kortknippen nooit meer geborsteld hoeft te worden. We raden aan om de vacht elke dag even te borstelen en te controleren op klitjes.De verzorging versterkt ook de band tussen hond en baas.Zorg dat de verzorging voor de hond fijn is.Werk met belonen bij goed gedrag.

De haren rond de oogjes liever niet kort knippen. Indien deze te kort geknipt worden zijn het echte prikkertjes en kunnen op die manier de oogjes irriteren waardoor de oogjes geen tranen.Als bij een pup de haartjes nog kort zijn kunt u ze in de ooghoekjes naar beneden ” plakken” met beetje vaseline.

Benodigheden voor verzorging.

*Baby borsteltje.

*smalle slicker.

*stalen pinnen borstel, zonder nopjes aan de uiteinde.

*Grove stalen kam om te controleren of er klitjes zijn* Fijn kammetje voor de snor.

*Een goede shampoo en conditioner (cremespoeling)

*Zachte latex elastiekjes voor evt staartje.

*Een schaartje om de elastiekjes los te knippen (Is klein een schaartje met kromme puntjes)

Wasbeurt: regelmatig wassen met een zachte hondenshampoo en nadien krijgt de vacht graag een behandeling met een goede balsem.Goed uitspoelen.Shampoo gemaakt voor gebruik bij de mens is niet geschikt voor een hondenhuid. Ook niet de zogenaamde babyshampoos. 

Drogen: gebruik een goede droger en droog niet te warm, tijdens het drogen goed borstelen en controleren dat het hondje tot op zijn huid heel goed droog is. Controleer ook het buikje op klitjes.

Het haar dat tussen de voetkussentjes groeit kan weggeknipt worden.

De vacht en de hond altijd met zachte hand verzorgen.